CORONA REGIONAAL


Terug naar overzicht

06-08-2020

Tips om een stranddag in Scheveningen, Kijkduin of Wassenaar te plannen

Genieten van een zomerse dag aan zee? Denk dan goed na voordat je op pad gaat en reis slim! Rijd dus niet met de auto tot aan de kuststrook, maar parkeer die meteen al vóór of direct ná binnenkomst in Den Haag op een van de parkeerterreinen aan de stadsranden of in de talloze parkeergarages in de stad. Neem vanaf daar tram, bus, deelfiets of deelscooter en dan ben je in een kwartier op het strand. Daarmee voorkom je urenlang in een hete auto in de file of eindeloos rondrijden op zoek naar een plekje dat er vrijwel zeker niet meer is.
Met dit dringende reisadvies – en een aantal specifieke maatregelen – wil de gemeente Den Haag ervoor zorgen dat iedereen die dat wil plezierige dagen kan beleven langs het 11 kilometer lange zandstrand. “Van Scheveningen tot Kijkduin stellen wij alles in het werk om een gastvrije badplaats te zijn”, zegt loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer. “Er komt een fantastische periode aan, met een groot aantal dagen met zomers weer. Bewust reizen hoort bij een mooie stranddag. Kortom, zeg ik dan ook tegen alle Hagenaars, dagjesmensen en toeristen uit binnen- en buitenland: maak gebruik van alle vervoersalternatieven die deze stad biedt!”
Vooral Scheveningen – de grootste en oudste badplaats van Nederland – maakt jaarlijks enkele momenten van topdrukte mee en is wel wat gewend. Wat dit jaar anders maakt, is corona. Niet alleen blijven de coronamaatregelen onverminderd van kracht, ook vieren dit jaar meer Nederlanders vakantie in eigen land en vinden meer toeristen uit buurlanden de snelweg naar de Haagse kust.
“Dat stelt ons voor een grote uitdaging”, zegt Hilbert Bredemeijer. “Eenmaal op onze 11 kilometer lange en gemiddeld 100 meter brede stranden, hebben mensen in principe de ruimte om zich aan de 1,5 meter afstand te kunnen houden. De uitdaging zit ‘m vooral in het bereiken van het strand. Dat begint met slim reizen en daarom doen wij een dringend beroep op de eigen verantwoordelijkheid van toeristen en dagjesmensen: neem naast zonnebrand ook gezond verstand mee! Daarnaast zijn er nog prachtige parken direct grenzend aan de kust en kunnen bezoekers ook overwegen pas later naar Den Haag te reizen, want de zon gaat pas rond half tien onder”.
Tegelijk treft het stadsbestuur ook extra maatregelen. Zo worden vooral op Scheveningen 20 handhavers ingezet (3x zoveel als anders), onder meer om overlast tegen te gaan. Ook wordt nadrukkelijk toegezien op het openhouden van doorgangen voor hulpdiensten. Daarnaast haalt de gemeente aan de kust tijdelijk de wielklem van stal voor kentekens die niet hebben betaald (of waarvan de maximale parkeerduur is verstreken) en waarvan de NAW-gegevens niet bekend zijn bij de gemeente. “We doen dit om grenzen te stellen”, zegt loco-burgemeester Bredemeijer. “We zijn een gastvrije badplaats, maar dat mag geen vrijbrief zijn om moedwillig regels te overtreden”.
Ook zet de gemeente vanaf de ochtenden 50 verkeersregelaars in op verkeerspunten en bij parkeergarages, extra fietscoaches bij aankomstplekken en (pop up) fiets- en scooterstallingen, plus extra hosts (gastvrijheid) op de boulevard.
Bezoekers vinden bereikbaarheidsinfo op deze websites:
https://denhaag.com/nl/bereikbaarheid-den-haag
https://denhaag.com/de/anreise-aufenthalt
https://www.parkenbikedenhaag.nl/Terug naar overzicht